Superwell
Szent-Györgyi Albert

Szent-Györgyi Albert (1893-1986) – „A C-vitamin feltalálója“

Szent-Györgyi Albert az egyetlen magyar tudós, aki szülőhazájában, pontosabban a szegedi egyetemen végzett munkájáért érdemelte ki a világ legrangosabb elismerését.

Szent-Györgyi Albert

Szent-Györgyi Albert  1893. szeptember 16-án született Budapesten, 1917-ben orvosi oklevelet szerzett, majd katonaorvosként tevékenykedett az első világháborúban. Külföldön, több országban is folytatta tanulmányait a biológia, az élettan, a gyógyszertan és a bakteriológia területein. A Szegedi Tudományegyetemen tevékenykedett professzorként 1931-től 1945ig, majd a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt.

Egyike volt azoknak a kutatóknak, akik nagy hatást gyakoroltak a tudományos életre, 1937-ben élettani-orvosi Nobel-díjat kapott a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásért, a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért.

Sejtoxidáció közben bukkant egy anyagra, melyről kiderült, hogy C-vitamin, amelyet később nagyobb mennyiségben paprikából állított elő, mert rájött, hogy az sokkal többet tartalmaz, mint a citrusfélék. 1920-ban nevezték el C-vitaminnak az akkor még ismeretlen anyagot.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert, csökkenti a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát, a rák kialakulását, a meghűléses betegségek és a nátha tüneteit. Fontos szerepe van a növekedésben, a fogak és a csontok fejlődésében.

1944-ben a német megszálláskor svéd segítséggel menekítették ki a tudóst  a nácik elől Budapestről. Hitler személyesen adott parancsot az elfogatására, ezt Szent-Györgyi Albert később élete csúcspontjának nevezte.

1940. és 1941. között a Szegedi Tudományegyetem rektora volt, de 1945. és 1947. között már a Budapesti Tudományegyetem professzoraként dolgozott.  Ugyanakkor 1947 végén elhagyta az országot, és Boston mellett, Woods-Hole-ban telepedett le, ahol 1962-ig az Egyesült Államok Izomkutató Tudományos Intézet igazgatója volt, a Darthmouth-i Egyetem professzoraként is tevékenykedett pár évig.

  1. október 22-én halt meg otthonában, veseelégtelenségben, az Atlanti-óceán partján lévő házánál temették el.

1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem felvette a nevét, ma a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara viseli , amely Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ néven működik.

Emlékét mellszobor és emléktábla is őrzi ugyanakkor  Nobel-díja pedig a Magyar Nemzeti Múzeumban található.

Számos könyvet írt, angol és magyar nyelven is, emellett számos díjat és kitüntetést nyert el, Kossuth díjat kapott, és több intézmény is díszdoktori címben részesítette.

Hasonló posztok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.