Superwell
Ne forgolódj, pihend ki magad!

A nyugodt alvás 7 titka

A modern, rohanó világban a legtöbben feszített tempóban éljük a hétköznapokat. Sürgetnek a határidők, feszítenek a közlekedési nehézségek, és sokszor nincs idő a testmozgásra, a feszültség levezetésére. A zaklatott életritmus a pihenést is érinti, hiszen a napközben érő rengeteg ingert a szerveztünk alvás, pihenés közben próbálja feldolgozni.

A szervezetünk nem képes a végtelenségig tolerálni a felfokozott életritmust. Pszichikai és fizikai tünetekben is jelentkezhet a stressz, amit ez az életstílus magában hordoz. A szervezet jelez, hogy az egyensúly felborulóban van. Mielőtt rámenne az egészséged vagy a párkapcsolatod, tégy inkább valamit magadért! Íme 7 tanács a nyugodt alvásért.

 1.     Tej

Ha azt gondolod, ez csak gyermekeknél válik be, rosszul teszed. Aki nehezen alszik el, lefekvés előtt egy pohár meleg tej elfogyasztásával pihentetőbb éjszakára számíthat. A tejben található triptofán, olyan aminosav, amelyet tabletta formában is javasolnak alvásproblémák, szorongás és stresszoldás kezelésére. Természetes forrásból a tej mellett olajos magvak, banán, méz és tojás fogyasztásával is pótolhatjuk.

 2.     Testmozgás

Próbálj mozogni minden nap 30 percet. A rendszeres testedzés javítja az alvás minőségét, és segíti a mélyebb alvást, de ezt ne közvetlenül lefekvés előttre időzítsd, hanem kb. 2-3 órával korábbra. Egy könnyű esti séta is nagymértékben hozzájárul, hogy tested elfáradjon, és ráhangolódjon a nyugodt pihenésre. Lefekvés előtt legalább egy órával pedig fejezd be a munkát vagy a tanulást is.

 3.     Stresszkontroll

A nyugodt alvás egyik alapfeltétele az elalvásra való felkészülés, vagyis a nap lezárása. Ebben segíthet, ha elalvás előtt végig gondolod az eltelt napodat. Szánj minden nap 15 percet arra, hogy végig gondold azokat a dolgokat, amelyek aggasztanak. Írd le papírra őket, mielőtt aludni mennél,  vagy csak filmszerűen pörgesd végig az eseményeket.

 4.     No alkohol

Az alkohol tartalmú italok kis mennyiségben ugyan nyugtatóan hatnak elalvás előtt, ugyanakkor könnyen felébredhetsz miattuk az éjszaka közepén, mert éberen tartják az idegrendszert, amíg ki nem ürülnek teljesen a szervezetből. Negatív határait több vízzel kompenzálhatod ugyan, de ez többszöri éjszakai mosdóhasználatot eredményez.

 5.     Hálószoba

Legyen kényelmes a fekhelyed, ne zavarja meg a pihenésed a tévé, a számítógép vagy a lámpa fénye, és a különféle zajok. A hálószoba legyen az alvás birodalma, ami csak alvásra használsz. Elalvás előtt szánj időt az ágyon kívül a kikapcsolódásra, olyan tevékenységekre, mint az olvasás, zenehallgatás, melyek megnyugtatnak. Legyél biztos benne, hogy nyugodt vagy amikor aludni készülsz. A megfelelő hőmérséklet is fontos. Takaró nélkül 30-32 Celsius fok az ideális, de paplanba burkolózva a hűvösebb, 16-19 fokos levegő hőmérséklet jobb alvást biztosít.

 6.     Teljes csend

Az igazán pihentető alvás egyik legfontosabb előfeltétele a teljes csend. Egy német kutatás kimutatta, hogy a zaj nem csupán lehetetlenné teszi a pihentető alvást, de hosszú távon sok egészségügyi problémához vezethet. Egy bizonyos decibel a zaj olyan hormonváltozást indít el a szervezetben, amely megemeli az adrenalint.

 7.     Időtartam

Fiatalabb és idősebb felnőttek számára legalább 7-8 óra alvás javasolt minden éjjel. Óvodáskorú gyerekeknek 11-12 óra, iskoláskorú gyerekeknek és serdülőknek minimum 10 óra alvás szükséges. Tanulmányok kimutatták, hogy ha csak egy órával kevesebbet alszunk a megszokottnál, másnapra romlik a reakcióidőnk, a koncentrációnk, és hajlamosabbá válunk rossz döntéseket hozni.

 Ha szeretnéd csökkenteni a naponta téged érő borzasztó stressz hatását, és elősegíteni a nyugodt pihenést, a Dreamax kapszula a legjobb segítőd. Természetes növényi hatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő amely fenntartja az érzelmi egyensúlyt, és megszünteti az alvászavarokat. Minden hatóanyaga a pihentető alváshoz járul hozzá.

Hasonló posztok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.